David J. van de Kop
OverzichtDavid van de Kop
Vroeg werk van David van de Kop, getiteld 'Reliëf' 1968. Het werk is een ijzeren wandobject van ca. 80x100cm.
David J. van de Kop (Den Haag, 1937 – Dreischor 1994), wiens werk al vele jaren in galeries en op museumtentoonstellingen te zien is, liet zich bij zijn beelden inspireren door de natuur, het landschap, licht en lucht, water en de mens daarin.
Aanvankelijk maakte Van de Kop ijzeren, kantige, constructivistische beelden; hekken, doorgangen, versperringen en trappen, die hij kaderbepalingen noemde. Een ijzeren deur kon als een menhir over het landschap heersen.
Van de Kop doorliep de Haagse Koninklijke Academie waar hij onder andere les kreeg van Carel Visser. Zijn eerste sculpturen waren strenge minimalistische vormen in brons en ijzer. In deze vroege werken was de invloed van Carel Visser nog duidelijk waarneembaar. Associaties met een voorwerp, vorm of gestalte uit de werkelijkheid plaatst hij in harmonie met de omringende ruimte.
Beelden van Van de Kop zijn onder meer te vinden in de straten van Den Haag, Vlissingen, Leeuwarden, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Ook werd werk van hem opgenomen in de collecties van het Kröller-Müller Museum, het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Gemeentemuseum in Den Haag en Museum Het Valkhof in Nijmegen.